Network Çözümleri

YEREL ALAN AĞI (LAN-Local Area Network) ÇÖZÜMLERİ

Lan Çözümleri-Wan Çözümleri

Yerel alan ağı, kuruluşların aynı bina veya kampüs içerisindeki bilgisayar, çevresel birimler (yazıcı, kamer vb.) ve sunucuların ihtiyacını verimli bir şekilde karşılayan bir altyapıdır.

Az sayıda kullanıcı için tasarlanmış küçük ofis uygulamalarından, binlerce uç içeren kampüs çözümlerine, yapısal kablolamadan kablosuz çözümlere kadar uzanan birçok kavramı içeren yerel alan ağ çözümlerinin, sağlıklı olarak işleyebilmesi için mühendislik standartlarına uygun olarak tasarlanıp uygulanması gerekmektedir.

Son yıllarda, gelişen teknoloji ile beraber, yerel alan ağ tasarımı köklü değişikliklere uğramıştır. Yerel alan ağları sadece bilgisayarları birbiriyle görüştürecek sistemler olmaktan çıkmış, çoklu ortam sistemlerinin (ses ve görüntü sistemleri) bilgisayar ağları üzerinden hizmet vermesine olanak sağlayan bir sistem haline dönüşmüştür.

Bunun sonucu olarak servis kalitesi (quality of service), ağ tasarımlarında mutlaka göz önüne alınması gereken bir kıstas haline gelmiştir. Servis kalitesi uygulamasıyla, ses ve görüntü içeren paketlerin ağ içindeki trafiğine öncelik tanınarak, çoklu ortam uygulamalarının ağ üzerinde, en yüksek performans ile çalışması sağlanmaktadır.

Bazı durumlarda bir kuruluş için önemli olan bir sunucudaki (server) uygulama programı için de servis kalitesi gözetilmesi istenebilir. Bu gibi durumlarda servis kalitesinin, ağ üzerindeki tüm yönlendirici (router), anahtar (switch), IP telefonu ve IP üzerinden ses (voice over IP) sistemlerini kapsayacak şekilde tasarlanıp uygulanması gerekir.

Servis kalitesinin yanında, yerel alan ağ sistemlerinde, uygulamalara yeterli bant genişliğinin verilmesi de önemli bir boyuttur. Yerel alan ağlarındaki iletişim hızlarının artışıyla bazı durumlarda sunucu üzerinde çalışan uygulamalar, ağ hızına erişememektedir. Bu gibi durumlarda yük paylaştırıcı (load sharing) cihazlarına başvurulmaktadır. Bu şekilde birden fazla sunucu tek bir cihaz gibi çalışıp, yüksek performanslı hizmet verebilmektedir. Bu işlem, bazı ağ anahtarları ve yönlendiricilerinin üzerinde bulunan bir özellik olmakla beraber, ayrı bir cihaz olarak da sağlanabilmektedir.

Yerel alan ağlarının tasarlanmasında gözden kaçmaması gereken önemli konulardan biri de ağ güvenliği kavramıdır. Tüm bilişim ağları, doğrudan veya dolaylı olarak internet ortamında bağlı durumdadırlar. Saldırılara açık bu ortamda, ağların güvenliği, güvenlik duvarı (firewall) ve alarm sistemleri (intention dedection systems) ile sağlanmaktadır.

Business Tech Bilişim Hizmetleri olarak sağladığımız yerel alan ağı çözümlerini; marka bağımsız LAN anahtarlama (switching) çözümleri ile uçtan uca yönetilebilir verimli ve akıllı ağ mimarilerinin kurulumu kapsamaktadır. Yönetilebilir LAN çözümleri kapsamında verdiğimiz hizmetlerimizden bazıları:

  • Bina içi yerel alan ağlarının keşif, projelendirme, kurulum ve optimizasyon çözümleri
  • Layer2, Layer3, Layer4 switching ve content switching çözümleri ile Gigabit ethernet uygulamaları
  • IP-CAM kamera kurulum ve bakım hizmetleri
  • Kablo test ölçümleri, konfigürasyon analizleri, paket analizi, sniffing, ağ güvenliği gibi her türlü network problemlerinin giderilmesi
  • Kablosuz ağ kuruluşları
  • Bakım ve destek hizmetleri

GENİŞ ALAN AĞI (WAN-Wide Area Network) ÇÖZÜMLERİ

Geniş alan ağı, kuruluşların farklı coğrafi bölgelerde yer alan ofisleri (şube, mağaza, fabrika, depo vb. ) arasındaki haberleşme ihtiyacını karşılayan bir altyapıdır.

Geniş alan ağları projelendirilirken, hem ilgili ofislerin haberleşme ihtiyaçları (bağlantı hızı, ağ üzerinden taşınacak data miktarı, eş zamanlı ses görüşme sayısı ve teknolojisi, görüntü kalitesi ve teknolojisi vb. ) hem de ilgili ofislerin coğrafi konum itibari ile servis sağlayıcı altyapısına bağlı olarak, erişim teknoloji tipleri dikkate alınmalıdır.

Business Tech Bilişim Hizmetleri olarak sağladığımız geniş alan ağı çözümlerini; iletişim altyapısının tasarımından, kurulum-devreye alma ve işletim desteğine kadar bütün süreçleri kapsamaktadır. İlgili hizmetlerimizden bazıları:

* Geniş alan ağlarının, uygun teknolojiler seçilerek (Metro Ethernet, Noktandan Noktaya G.SHDSL, Noktadan Noktaya ADSL, LL, FR, VPN, ISDN, vb.) planlanması ve tesisi

* Kullanılacak iletişim teknolojilerine uygun aktif cihazların belirlenmesi

* Ana taşıyıcı ya da yedek taşıyıcı olarak internet ana omurgasının kullanıldığı durumlarda, gerekli güvenlik altyapısının planlanması ve kurulumu

* Sanal Öze Ağ – VPN (Virtual Private Network) altyapısının hazırlanması ve uygulanması

* Geniş alan ağının, firewall veya UTM cihazlar ile entegrasyonu

* Geniş alan ağı üzerinden kullanılacak olan uygulamalara göre, uygun internet güvenliğinin sağlanması

* Kurulan sistemlerin bakım ve onarım hizmetlerinin verilmesi.

KURUMSAL NETWORK ÇÖZÜMLERİ

AĞ (Network) GÜVENLİĞİ ÇÖZÜMLERİ

İnternetin büyümesi ve sistemlerin gelişmesiyle birlikte, güvenlik uzmanları da ağlarına yönlenebilecek tehditlerle başa çıkabilmek için daha karmaşık güvenlik politikaları uygulamak zorunda kalmaktadır. Bir ağı korumak, sadece önemli kaynaklara erişim denetimi sağlamaktan ibaret değildir. Optimal bir ağ güvenliği çözümü için aşağıdakiler sağlamalıdır:

Belirlenen güvenlik politikaları, ağ trafiğinin tümüne uygulanmalıdır

Ağ kullanıcıların kimlikleri belirlenerek, bu bilgilere göre denetimler yapılmalıdır

Ağa gelen saldırılar gerçek zamanlı olarak tespit edilerek, gerekli önlemler alınmalıdır

Güvenlik politikasında belirlenen kritik ağ aktivitelerin kayıtlarını tutulmalıdır

Ağda alınan tedbirler bağlantı sorunlarına, ağ performans düşüklüklerine yol açmamalıdır

Firmamız, kurumların ihtiyaçları doğrultusunda ağ alt yapısına uygulanan güvenlik politikaları sonrasında, güvenlik donanımlarının yönetimini de üstlenerek; güvenlik donanımlarının 7/24 izlenmesi, alınan kayıtların (logların) analiz edilip, özet raporların hazırlanması ve ağların olası değişiklikler sonrasında gerekli olan güvenlik ayarlarının tanımlanması hizmetlerini sunmaktadır.

Kurumsal Network Çözümleri

* Ağ güvenliğinin sağlanması konusunda kendi tarafında yeterli kaynağa sahip olmayan kurumlar için, deneyimli ve alanında uzman kadrosuyla, dış kaynak desteği sağlayan firmamız, bu süreçte;

* Güvenlik ihtiyaçlarının ve risklerin belirlenmesi

* Kurumsal güvenlik politikasının oluşturulması

* Güvenlik politikasının sistemlere uygulanması

* Eğitim ve bilgilendirme çözümleri sunmaktadır.

YAPISAL KABLOLAMA ve ALT YAPI ÇÖZÜMLERİ

Yapısal Kablolama Çözümleri

Ağ (Netwok) sistemlerinin hızlı ve problemsiz çalışabilmesi için, kablolama altyapısının sağlıklı kurulmuş olması gereklidir. Network sistemlerinde, kablolama alt yapısı kadar uzun süreli kullanılan başka hiç bir arabirim yoktur. Bu denli önemli olan kablolama alt yapısı, kurumların toplam network yatırımlarının %2’sini oluşturmasına rağmen, karşılaştığımız network problemlerinin %80’ini ise, hatalı tasarlanmış ve mühendislik standartlarına uyulmadan yapılan kablolama sistemleri oluşturmaktadır.

Yapısal kablolama çözümleri sistemlerinin hazırlanmasının temel nedeni, network sisteminin problemsiz olarak büyümesini sağlamaktır.  Bu nedenle, kablolama alt yapısı oluşturulurken doğru bir tasarım ve projelendirme yapılmalı, kaliteli işçilik ve malzeme kullanılmalı, standartlara uygun olarak test, etiketleme ve dokümantasyon yapılarak, yıllarca kullanılmalıdır. Yapılacak olan bir kablolamada aşağıdaki hususlara mutlaka uyulmalıdır:

  • Veri (Data) kabloları ortama göre UTP (Unshielded Twisted Pair), STP (Shielded Twisted Pair) ya da Fiber Optik olarak tercih edilmelidir.
  • Kullanılan data kabloları Cat 5, Cat 6 gibi standartları desteklemelidir.
  • Mimariye göre sıva altı, zemin altı, kanal içi, vb. şekilde kullanıcının masasına ulaştırılan data kabloları, mutlaka bir data prizinde sonlandırılmalıdır. Elastik olmayan bu kabloların uçlarına data plug (RJ-45 Connector) takılmamalıdır. Kabloların diğer uçlarının toplandığı merkezde (tercihen sistem odası), kablolar Patch Panel denen pasif cihazlarda sonlandırılmalıdır.
  • Data Prizleri – Bilgisayar ve Patch Panel – HUB arasındaki bağlantılar, patch kablo olarak adlandırılan, çok telli kablolar ile üretilmiş, yumuşak ve elastik ara kablolar ile yapılmalıdır.
  • Data ve telefon kablolaması projelerinde mutlaka elektriksel altyapı gözden geçirilmelidir. Bilgisayar sistemleri için ayrı bir topraklama hattının olduğundan emin olunmalı, toprak voltaj seviyelerinin tolere edilebilir sınırlar içinde olduğuna dikkat edilmelidir.

Yapısal Kablolamanın Avantajları

  • Bilgisayar, yazıcı, güvenlik kamerası vb. her türden aktif sistem aynı kablolama üzerinde çalışabilmektedir.
  • Yapısal kablolama sistemleri için verilen “uzun periyotlu sistem ve uygulama garantisi” (üreticiye göre değişmekle birlikte 15-20 yıl) ve bu sisteme sahip olmakla yükselecek ortak yazılım, donanım kullanma oranının sağlayacağı maliyet düşürücü etkiler düşünüldüğünde, ilk yatırım maliyetlerinin yüksek olmasına rağmen, sistem, düşük bir “toplam sahip olma maliyeti” ile elde edilir.
  • Yapısal Kablolama; büyük miktarlardaki bilginin, ses, veri ve görüntü şeklinde iletim ve paylaşımını sağlayan; internet, intranet, video konferasn, IP Telefonu vb. uygulamaları destekler.
  • Sistemin getirdiği esneklik sayesinde patch panelde yapılacak basit bir port değişikliği ile; herhangi bir data noktası veya telefon hattının başka bir yere taşınabilmesine olanak sağlanmaktadır.
  • Yapısal Kablolama üzerinden kaynaklanabilecek arızalar kısa sürede tesbit edilip giderilebilir.
  • Sistem yönetiminin basitleşmesi ile uzman çalıştırma ihtiyacı ortadan kalkar.
  • Kablolama organizasyonu sağlanmakta ve uygulanan patch panel ve kabinet sistemi ile kablolar dekoratif bir görüntü kazanmaktadır.
  • Yapısal kablolama ile 1 Gbps’a kadar bütün hızları desteklemek mümkündür.

Kablolama Kategorileri

Yapısal kablolama çözümleri, kategoriler ile tarif edilir. Bir kablolama çözümünün kategorisi, veri aktarım hızını belirler. Bu kategoriler aşağıdaki gibidir:

 * Cat 5 kablolama
Kategori 5, 100Mbit/s Ethernet hızına kadar tüm yerel ağları destekleyen açık v esnek bir alt yapı sağlar.

 * Cat 5e kablolama
Yerel ağlar (LAN) için 1000Mbit/s hızına kadar destek (Gigabit Ethernet) verir.

 * Cat 6 kablolama
Daha yüksek performanslı (250 Mhz) kablolama sistemleri sağlar. Şu anda 1 Gigabit’e kadar desteklemesine rağmen, gelecekte daha yüksek hızları destekleme potansiyeli vardır.

 * Cat 7 kablolama
Tamamen ‘shielded’ yapıdadır ve 600MHz’i destekler. Cat 5/6’ya göre iki katından daha fazla bant genişliği sağlar, ancak çok daha pahalı  ve hacimlidir.

 * Fiber Optik
Gigabit Ethernet ve 10 Gigabit Ethernet Backbone teknolojileri dahil, yüksek hızlı fiber transmisyon sistemleri için uygundur. OM1, OM2, OM3 ve OS1 gibi ikinci jenerasyon fiberler kullanılır.

WeCreativez WhatsApp Support
Profesyonel destek ekibimiz sorularınızı yanıtlamak için burada.
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?